Velkommen

 Aktuelt nyt

 Her bor vi

 Priser

 Reglement

 Arrangementer

 Søerne

 Fiskene

 Faciliteter

 Grejet

 Ekspertfluer

 Tips & ideer

 Fotogalleri

 Kontakt

 Fotogalleri

 English

 Deutsch

 Links

 

 
 

Majfluer over Harlev Put & Take

De fluefiskere, der besøgte os 2. Pinsedag om aftenen fik sig en meget glædelig overraskelse, da rigtig mange majfluer af arten - Ephemera Danica - fløj hen over søerne og en gang imellem landede på overfladen, hvorefter de som regel forsvandt i en meget stor hvirvel.

Umiddelbart skulle man tro at majfluer kom fra åen; men to af vore trofaste gæster oplevede at majfluerne klække direkte i den nordlige sø

Så nu er der lagt op til særdeles spændende fluefiskeri i den kommende tid.

 
 

Majfluen - Ephemera danica - er udbredt og forholdsvis almindelig over hele landet. I Jylland er den kendt fra  flere åsystemer.

Nymferne lever mere eller mindre nedgravet i et U-formet rør i sandbunden og æder detritus (dødt, organisk stof fra planter og dyr). Da arten har en nymfeudvikling på mindst 2 år, træffes nymferne hele året, mens de voksne har flyvetid fra slutningen af maj til begyndelsen af juli.

 

     
 

Levested
Majfluen - Ephemera danica - er en rentvandsart, der er følsom over for organisk forurening. Den findes både i små og store vandløb, hvor den foretrækker stabil sand- og grusbund.

Kendetegn
E. danica er en af de største døgnfluer der findes i Danmark.

 
     
 

Nymfen er op til 24 mm. lang, slank og cylindrisk formet og nærmest elfenbensfarvet med mørke trekantede aftegninger på de bagerste bagkropsled. Den har kraftige korte ben som den bruger til at grave med. Gællerne er fjerformede og ret bevægelige og kan således være med til at regulere iltoptagelsen, de er foldet ind over ryggen. Den har tre korte haletråde.


Sub-imago (dun i fluefiskersproget) har grøn-oliven farvede vinger. Bagkroppen er elfenbensfarvet. Imago (det kønsmodne insekt - spinnerstadiet) har mørke glasklare vinger, bagkroppen er hvidlig glasklar. De tre haletråde er meget lange.

 

Harlev Put & Take, Højbyvej  9,  8462  Harlev